הבסיס והקונספט לשיטת הטיפול של מֶמוֹאַפְ MemoApp:ברגע שמבינים (ולו מעט) מה מתחולל במוחו של האדם הסובל מדמנציה, וברגע שמבינים מה חסר וכיצד משלימים... המלאכה יותר קלה ומובנת... ואם העזרה נעשית ברוח טובה ובמסירות, ההצלחה היא מהירה ובטוחה... מאחר וכל עזרה שבאה מהלב ובאהבה תורמת לאדם הסובל מדמנציה. זהו הבסיס והקונספט לשיטת הטיפול של מֶמוֹאַפְ MemoApp אשר נבנתה בהדרגה במשך כל תקופת הפיילוט שארכה כמה שנים וזאת בעזרת בעזרת מאמרים, מחקרים שנעשו בתחום, ייעוץ של אנשי מקצוע ובעיקר משוב ושיחות עם בני משפחה מטפלים ועם המטופלים עצמם.
מהי דמנציה:'דמנציה' - שִיטָיוֹן (ולפי המינוח החדש של האקדמיה ללשון: קִהָיוֹן) היא מושג כללי לאובדן חמור של זיכרון ויכולות שכליות אחרות, עד כדי פגיעה באורח החיים ובעצמאות. אוסף המחלות הזה נובע משינויים המתרחשים במוח ופוגעים בתאי העצב. אזורים שונים במוח אחראים לתפקודים שונים, וכשאזור נפגע הוא לא יכול לבצע את תפקידו. סוגים רבים של דמנציה מתחילים בצורה קלה ומחמירים בהדרגה. עם התקדמות המחלה יותר ויותר תאים במוח מתים ורשת הקשרים ביניהם ניזוקה. אופי המחלה תלוי במיקום הפגיעה, ובאופן שהאזור הפגוע קשור להתנהגות, לתקשורת, לחשיבה ולרגשות של החולה.
תסמינים:התסמינים של דמנציה מגוונים מאוד, אך כדי שנחשוד בקיומה לפחות שניים מהתפקודים המרכזיים הבאים צריכים להיפגע – זיכרון, תקשורת ושפה, ריכוז, שיפוט ושיקול דעת, או תפיסה חזותית. בשלבים מוקדמים חולים יכולים לחוות שינויים בהתנהגות ובאישיות כמו עצבנות, לחץ ודיכאון. בהמשך התסמינים עלולים להתרחב לתוקפנות וכעס, חרדה ולחץ רגשי, התפרצויות פיזיות ומילוליות, אי שקט, הזיות ובעיות שינה.
מפסיבי לאקטיבי:המשותף לכל האנשים הסובלים מדמנציה היא חסך, חוסר במידע, חוסר במודעות או בהכרה MInd (בשלמות של התפיסה האישית)... זאת אומרת חוסר בפרטי מידע חשובים (גם מעשים וגם אישיים) המקשים ופוגמים באיכות החיים הנורמלית, הן במישור התפקודי היום יומי (התנהלות בחיי היום יום) והן במישור האישי והפסיכולוגי (מצב רוח, ביטחון עצמי, שמחה וכו'). החסך יכול להיות בשלב הראשון מינימלי ולא מורגש והוא מתפתח בהדרגה עד למצבים של איבוד העצמי לחלוטין.
החלק החסר:דמיינו לעצמכם שהמוח הוא פאזל המורכב ממספר חלקים... לאדם הסובל מדמנציה חסר בפאזל שלו חלק מרכזי וחשוב (החלק הצהוב בתמונה עליונה), החלק הזה החסר הוא ההכרה Mind שעוזר לאדם לתפוס את המהות השלמה של חייו ולתפקד בהצלחה. כאשר חלק מרכזי זה במוחו של האדם חסר, הוא מאבד בהדרגה את יכולתו לתפקד ולהיות עצמאי והוא נופל בהדרגה להיות מעמסה ונטל על משפחתו.
מֶמוֹאַפְ MemoApp משלים ומציג (בצורה יעילה ותכליתית) לאדם הסובל מדמנציה את החלק הספציפי שחסר לו (מידע פרסונלי)... לכל אדם את פרטי המידע המגוונים החסרים לו, בכדי לתפקד בהצלחה ולהתנהל ביעילות ובביטחון לאורך כל שעות היום והלילה. מֶמוֹאַפְ MemoApp מלווה את האדם הסובל מדמנציה לאורך כל שעות היום והלילה ומציג לו מידע חשוב שעוזר לו בהדרגה לחזור לעצמו ולתפקד. ככל שמשלבים את מֶמוֹאַפְ MemoApp בשלבים המוקדמים של תופעת הדמנציה, כך ההשפעה שלו מורגשת ומוצלחת.
השלמת החסר:באופן ציורי ותיאורי, מֶמוֹאַפְ MemoApp משלים לאדם הסובל מדמנציה את החלק החסר לו במוח (החלק האדום בתמונה תחתונה) ובזכות זאת האדם יכול לקבל תמונה מלאה על חייו ועל ההתנהלות שלו ביום יום ולאורך כל היום, מההשכמה בבוקר ועד לשינה בערב. זאת אומרת הצגת כל המידע החסר לאדם הסובל מדמנציה ומקשה עליו לתפקד מוחזר לו בעזרת השימוש והשילוב של מֶמוֹאַפְ MemoApp המציג לאדם הסובל מדמנציה את המידע החסר בהתאמה לצרכים, לפעילות שלו, לסדר היום ולאורך כל היום. בכל רגע נתון מֶמוֹאַפְ MemoApp משתלב, מתערב ומתריע לאדם על מה שצפוי לקרות או מה עליו לעשות בכל רגע נתון, כל זאת בדרך נעימה, עקבית, אמינה ועדכנית.
טבלה שבועית:השלב הראשון בטיפול באדם הסובל מדמנציה בעזרת מֶמוֹאַפְ MemoApp הוא להכיר, לראיין וללמוד את האדם ולהבין מהם המוגבלויות העיקריות בהם הוא מתמודד ובנוסף מאפיינים והלו"ז של סדר היום שלו לאורך כל השבוע, מיום ראשון בבוקר (השכמה) ועד למוצ"ש בערב (שינה). יש לבנות טבלה ובה למקם את כל הפעילויות החוזרות וכל הפעילויות המיוחדות לאותו השבוע ביחד עם הרגלים נוספים ואירועים קבועים או מיוחדים לאותו השבוע.
יש להקפיד להשלים ולמלא את הטבלה השבועית הראשונה גם בהתייחסות לכל התחומים בחיים החשובים לכל אדם, במיוחד לאדם הסובל מדמנציה, יש לוודא שהמידע בכל יום יכיל לפחות כמה אלמנטים ורסיסי מידע מכל אחד מחמשת התחומים החשובים והם: תחום הבריאות (תרופות, טיפולים, בטיחות) ◆ תחום התזונה (תיאבון, שתייה, ארוחות, קניות) ◆ תחום ההיגיינה (ניקיון, רחצה, שיניים, לבוש, מצעים) ◆ תחום הפעילות (שינה-השכמה, ספורט, בילוי, חוג, אירוע) ◆ תחום המשפחה (בדידות, ביקורים, אירועים, דרישות שלום).
אימון קוגנטיבי בעזרת מֶמוֹאַפְ MemoApp:יצרת תוכן חוויתי המותאם אישי למטופל היא משימה חשובה, מהנה ולא מסובכת. היתרונות של תוכן חוויתי הם רבות. תמונות וסרטונים, אירועים ומוזיקה יכולים לסייע להעלאת זכרונות, להפחית חרדה ולהפעיל חלקים רבים במח כאימון קוגנטיבי דבר שמסוגל אף להאט את ההידרדרות. מחקרים רבים הגיעו למסקנה שאלמנטים גרפיים, תמונות וסרטונים, תוכן אישי ומוזיקה המותאמים אישית (משנים עברו ואף מתקופת הילדות של האדם) נמצאה כמעוררת זכרונות, מניעה פעילות קוגנטיבית מפחית חרדה והתנגדויות רבות בקרב אנשים החיים עם דמנציה. בעזרת מֶמוֹאַפְ MemoApp ניתן ליצור גירויים חושיים רבים ומגוונים כיד הדמיון הטובה או להתייעץ איתנו בנושא זה.
סוגים של דמנציה:דמנציה היא מונח המדבר על היכולות הקוגניטיביות של האדם שנפגעו ואילו אלצהיימר היא מחלה הגורמת לדמנציה, כמו גם מחלות רבות נוספות הנכנסות תחת המטרייה שנקראת 'דמנציה'. במקרים רבים קשה להבחין ביניהן בגלל הדמיון בתסמינים. דמנציה לרוב מופיעה בזיקנה, אך יש גם תופעות גנטיות שעלולות לעורר מחלות ניווניות של המוח בגיל צעיר יותר. כאמור, המפורסמת והנפוצה ביותר היא כמובן מחלת אלצהיימר, שפוגעת ב-80-60 אחוז מהחולים הדמנטיים. המחלה מתאפיינת באובדן הדרגתי של הזיכרון, החשיבה ושיקול הדעת. בדרך כלל האזור הראשון שנפגע במוח הוא ההיפוקמפוס, שאחראי על למידה וזיכרון, ולכן אובדן זיכרון הוא לרוב אחד התסמינים הראשונים של אלצהיימר. השינויים במוח מתחילים שנים לפני שהתסמינים הראשונים מתגלים.